Haiene og Fattige Folk

25 jan

Lenge siden siste oppdatering. Har desverre gått glipp av de to siste møtene.

Det konstanteres at Bjørneboe er blitt en av våre favoritter, for første gang er en forfatter valgt to ganger og det til og med på rad. «Jonas», en av hans første, stod med andre ord til forventningene og «Haiene», en av hans siste, ble lest til sist møte. Og jeg må si meg enig, det var på høy tid at jeg fikk lest noe av Bjørneboe. Spesielt «Haiene» er en bok jeg gjerne skulle vært med å diskutere og trenge dypere inn i. Det ondes problem virker jo som et gjennomgående tema. Her blir menneskenes ondskap billedliggjort som haiene. «Fra fødselen til døden jages haien av ett eneste, uslokkelig begjær, av hungeren.» Ondskapen forfølger båten, og verden, på hele dens ferd. Analogiene til bøkenes bok er mange, og jeg tar det for gitt at disse ble heftig diskutert. Her savner jeg forøvrig et innspill fra vår gode skribent og referent Øyvind, hvor blir det av referatene?

Fattige Folk av Fjodor Dostojevskij er neste ut, det klinger for meg som et særdeles ambisiøst valg. Det er vel mulig noen av bokklubbens medlemmer kan bekrefte dette? Jeg er ikke kommet i gang enda. Men skulle den være et tungt stykke litteratur kan jeg jo trøste meg med at det bare er litt over 100 sider.

Håper noen av dere kan respondere med neste dato og møtested. Man vet jo aldri, plutselig er jeg på vei vestover.

Reklamer

4 kommentar to “Haiene og Fattige Folk”

 1. gustav 05.02.08 kl. 20:04 #

  jeg har pløyet meg gjennom halve fattige folk. så langt synes jeg ikke dostojevskij lever opp til de skyhøye forventningene. Hverken når det kommer til kompleksitet eller kvalitet. men lurer veldig på hvorfor det brukes forskjellige etternavn. hvorfor kaller han hun for aleksejevna, mens hun selv seg benevner seg som dobrosjolova? er det noe jeg ikke forsår/ oppfatter? ellers gleder jeg meg stort til neste møte, alltid et av månedens høydepunkt! men hva skjer egentlig med vår kjære skribent sandsmark? hjemmesiden lider sterkt av manglende oppdateringer fra møtene. Hungrige utenforstående fans begynner å miste tålmodigheten!

 2. Sandsmark 11.02.08 kl. 20:54 #

  Igjen må jeg ta selvkritikk. På grunn av flytting har jeg vært uten nett hjemme den siste måneden, og referatene har av den grunn glimret med sitt fravær. Etter neste møte vil det uansett bli andre boller.

  Ellers minner jeg om neste møte, som er i min nykjøpte residens i Morenefaret på Bryne, torsdag 21. februar. Starttidspunkt: 19.30.

  Apropos Fattige Folk: Jeg må nok si meg enig med Gustav. Jeg kan ennå ikke se storheten til forfatteren i denne boken. Også jeg sliter med å forstå hvorfor de to hovedpersonene opererer med forskjellige etternavn. Utenom det er boken grei skuring å komme igjennom. Jeg hadde fryktet et tyngre og mer avansert språk av denne literaturens svar på Beethoven.

 3. Bjørn Ingvar 15.02.08 kl. 10:43 #

  Hei. Det høres veldig bra ut Øyvind. Gleder meg til neste referat. Jeg kommer forøvrig hjem torsdag 20.mars og blir hjemme til søndag. Så det hadde vært sjov med et møte på torsdag, fredag eller lørdag.

 4. torvald 15.02.08 kl. 16:23 #

  I ask burflefots fotsport her på NHH har eg ikkje fått fulgt opp dei siste bøkene. Ambisjonen er å lese meg opp på bjørneboe og dostojevskij innan samlinga i mars.

  Mye mulig eg er heime same helga som kyd.

  Glede meg til å diskutera litt igjen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: