Jan Wiese – Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede

30 apr

nakenEtter to store nedturer på bokfronten, var det knyttet stor spenning til Apostrofens neste bok – «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» av den pensjonerte forlagssjefen Jan Wiese.

Og Apostrofens medlemmer kunne med glede konstatere at romanen hadde vært en opptur. Øyvind uttrykte at det var en av de beste bøkene han hadde lest på lang tid og kunne absolutt anbefale den videre til andre. Også Rolf og Gustav viste begeistring for Wieses eneste roman. Gustav hadde riktignok slitt med innledningen, men hadde etter hvert blitt omvendt. Jarle var den eneste som ytret misnøye. Han så ikke det helt store i boken, uten at han helt klarte å peke på hva.

Det ble diskuterte hva som gjorde «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede» til godt lese stoff. Øyvind hadde latt seg sjarmere av forfatterens språk og fortellerform. Han lot seg fascinere av hvordan Wiese knytter tre ulike fortellerstemmer sammen. Det ble stilt spørsmål om hva forfatteren ønsker å formidle igjennom boken. Hva var budskapet? Rolf mente at det nødvendigvis ikke lå noe stort budskap bak. Meningen var enkelt og greit å underholde og ikke mer enn det, og det lykkes forfatteren med.
Apostrofens medlemmer satt igjen med et par ubesvarte spørsmål etter å ha lest romanen. Hvem er for eksempel den gamle mannen som dukker opp ved fontenen mot slutten? Og hvorfor dukker han opp? Og hvordan gikk det med fortelleren da han vendte tilbake til hjembyen etter ti år på flykt? Gruppen hadde få svar. Gustav sa han måtte lese de første sidene om igjen etter han var ferdig med boken, for å få en større forståelse. Øyvind var klar på at dette var en bok han helt klart måtte lese igjen.

Karakterboken: Øyvind var mest begeistret og ga romanen åtte poeng. Han var en stund i tvil om han skulle gå opp til nieren, men lot være. Både Gustav og Rolf ga sju poeng. Boken var god og underholdene, men mer enn sju var det ikke, mente duoen. Jarle overrasket med å gi en sekser. Dette til tross for at han hadde vært en smule skeptisk til boken tidligere under møtet. Jarles stemmegivning førte til en debatt om hvordan skillet mellom karakterene burde være. Konklusjonen er noe uklar, men det er i hvert fall på det rene at tieren skal henge fryktelig høyt og er forbeholdt det ypperste av det ypperste.

Jarle – 6
Øyvind – 8
Gustav – 7
Rolf – 7
Karakter: 7

Øyvind

Reklamer

4 kommentar to “Jan Wiese – Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede”

 1. Øyvind 30.04.08 kl. 12:21 #

  «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» ble for øvrig tatt varmt imot da den kom i 1990 og ble nominert til en rekke priser. Det var likevel bare én pris romanen endte opp med, ifølge Dagbladet. Men det var til gjengjeld ingen lettvekter: Hå kommunes kulturpris for 1991!

  Jeg bøyer meg i støvet.

 2. bjørningvar 30.04.08 kl. 14:27 #

  Med Hå kommunes kulturpris fra 1991 friskt i minnet ga jeg umiddelbart min stemme til Jan. Hehe. Grunnen var nok heller at jeg har sett den på en topp 10 liste over de beste norske romanene eller noe sånt.

  «KSKSNFSE» var underholdene, men jeg følte aldri jeg kom til kjerne av hva forfatteren egentlig ønsket å si. Dersom han da ønsket å si noe? Som Rolf påpekte. Det florerer med allegoriske fremstillinger hentet fra bibelen uten at jeg fant sammenhengen. Boken ble som en god dagdrøm, fint tidsfordriv, men ikke så mye mer. Karakter: 6

 3. torvald 04.05.08 kl. 17:29 #

  Syntes først og fremst at boka hadde en bra historie fortalt på godt vis.

  Forholdet mellom fortelleren og kunstneren holder jeg som høydepunkt.

  Etterordet var særdeles treffende, for «Hva har jeg egentlig lest nå?» var det første som slo meg når boka ble ferdiglest i badekaret på Reiest…

  Definitivt en bok som skal leses igjen.

  7-8

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bok: Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede | andreberg.com - 06.10.08

  […] har sett andre anmeldere sette spørsmål med hva som er bokas budskap (link, og lest at forfatteren selv trekker fram at han ikke er moraliserende til tross for de sterke […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: