Knut Hamsun – Sult

20 jun

Sted: Morenefaret 16A
Til stede: Øyvind, Jarle, Gustav og Rolf
Aktuell bok: Sult av Knut Hamsun
Neste møte: Fredag 25. juli
Neste bok: Det gyldne evangelium av Gabriel Scott

En av norgeshistoriens fremste forfattere skulle under lupen i Apostrofens siste møte før sommerferien. Knut Hamsuns debutroman Sult fra 1890 falt godt i smak blant lesekrinsens medlemmer. Med et snitt på 7,5 poeng er det faktisk den boka som har fått høyest score etter Apostrofen innførte karakterskalaen.

Før debatten om romanen startet, var det duket for en liten visning av filmatiseringen av Sult fra 1966. Møtedeltakerne fikk se en nøkkelscene fra filmen som Øyvind på forhånd hadde plukket ut. Av de minuttene som ble vist på Øyvinds bærbare Mac, var konklusjonen fra de fleste at boka var bedre enn filmen. Jarle påpekte at boka for det meste handler om tanker, og det er det vanskelig å få fram på film.

Den eneste som ikke hyllet boka på møtet, var Gustav. Han så kvaliteter med romanen, men følte likevel det var vanskelig å komme igjennom den. Tungt språk og kjedelig handling. Ingen framdrift. Det skjedde det samme omigjen og omigjen. En bok man gleder segt til man har lest ferdig. Slik summerte Gustav opp boka. Han ga den likevel en sekser på børsen. Hovedgrunnen var temaet som ble tatt opp.

I motsetning til Gustav var både Øyvind, Jarle og Rolf svært begeistret for Sult. Jarle var riktig nok skeptisk de første 90 sidene, men etter det forsto han hva det gikk i, og han fikk et helt annet syn. Han pekte på at boka tar opp mange interessante temaer. Blant annet står det ubevisste sjelseliv sentralt. Det samme gjør menneskets ensomhet og isolering som følge av industrialiseringen, mente Jarle. Han mente også at Sult kan sees i en religiøs sammenheng. I hovedpersonens desperasjon etter mat, kan man trekke parallellen til menneskets sult etter mening med livet eller å finne Gud.

Jarle hadde også nylig lest en biografi om Hamsun, og han så klare selvbiografiske trekk med Sult. Han kunne fortelle gruppen at det var en rekke detaljer som ga mening i romanen på grunn av at han hadde lest en del om Hamsuns faktiske liv. Dersom han ikke hadde lest biografien først, ville han neppe fått like stort utbytte av Sult, mente Jarle.

Han benyttet anledningen til å komme med et svært informativt og spennende foredrag Knut Hamsuns liv og virke, noe de øvrige møtedeltakerne satte stor pris på. Det viste seg at Hamsun i sin glanstid var en damemagnet av rang og levde et liv i sus og dus i Kristiania. Han hadde innpass blant kultureliten og ble sponset av en bekjent av Bjørnstjerne Bjørnson. 

Øyvind og Rolf hadde ikke den samme biografiske bakgrunnen som Jarle, men det hindret dem ikke i å omtale boka i i svært rosende ordelag.

Øyvind mente Sult var så god at han bevisst måtte lese langsommere for at den ikke skulle ta slutt så fort. Han framhevet de språklige kvalitetene som noe av det beste han hadde vært borti. Språket og humoren var det drev boka framover for Øyvinds del. Tematikk og symbolikk var ikke like viktig.

Diskusjonen rundt Sult endte opp i en reprise av debatten som hadde regjert på Apostrofens nettsider den siste tiden – nemlig språk vs. tema, og hvordan vi skal bedømme i forhold til dette.  Her ble selvsagt Sult og Apostrofens forrige bok satt opp mot hverandre. Ikke uventet førte ikke debatten fram til felles enighet.

Alle var imidlertid enig i at den såkalte «Kydland-modellen» ikke er veien å gå. Denne modellen går ut på at leseren vurderer språk og innhold hver for seg på en skala fra 1 til 5. De to poengene blir så lagt sammen til en endelig karakter mellom 1 og 10. Jarle var den sterkeste motstanderen av «Kydland-modellen». Dessverre var ikke Kydland selv til stede på møtet, og dermed fikk han ikke utdypet fordelene og ulempene av sin egen poenggivingsmetode.

Både Jarle, Rolf og Øyvind endte opp med å gi Sult karakteren åtte. Øyvind var veldig i tvil om han skulle gå opp til ni, men etter en lengre evalueringsprosess kom han fram til at åtte var det mest korrekte.

Det gir dette resultatet:
Gustav – 6
Øyvind – 8
Jarle – 8
Rolf – 8

Referent: Øyvind 

Reklamer

7 kommentar to “Knut Hamsun – Sult”

 1. Sandsmark 20.06.08 kl. 12:04 #

  Vil bare opplyse om at neste møte skjer hjemme hos Gustav på Sandnes.
  Ellers vil jeg gratulere ham med det nye Apostrofen-medlemmet som kom til verden på tirsdag. En stor dag for både Gustav og Apostrofen!

 2. gustav 24.06.08 kl. 18:02 #

  takk for d! utrolig stor opplevelse! Lite liv på sidene her for tiden. Har vi gått i feriemodus alle mann?

 3. predikeren 25.06.08 kl. 00:17 #

  Sult, Victoria, Pan… de har et relativt lite persongalleri,
  de har ikke sterk «fremdrift» i historiene, men de har en så intens skildring at man skjelden kommer borti liknende! Fantastisk lesning!
  Dersom man vil møte en mer sprudlende humoristisk forfatter så anbefaler jeg trillogien om August.

 4. Øyvind 25.06.08 kl. 10:03 #

  Siden en ny og ukjent debattant har valgt å berike Apostrofens nettsider med sine litterære betraktninger, tar jeg meg den frihet å sakse hva Predikeren skriver på sin egen blogg om vår neste bok.

  Det gylne evangelium

  Jacob Jervel sier i sin anmeldelse bl.a:

  “I norsk litteratur finnes det ikke mer alvorlig humor enn den vi møter i Det gylne evangelium.

  Scott skaper en humoristisk legende, og gir en skarp kritikk av kirken og teologen.”

  Så langt teologiproffesor Jacob Jervel.

  Boken starter med at en ulykkelig mann banker på St.Peters himmelport.

  Mannens ulykke ryster St.Peter, og han vil ha oppklart hvorfor alt er gått så galt der nede.

  Han får med seg Vårherre på en vandring på jorden for å finne feilen og få rettet på den.

  Jeg hadde stor glede av å lese om denne vandringen på jorden med St.Peter og Vårherre, stor glede og like stor ettertanke.

 5. predikeren 26.06.08 kl. 08:42 #

  Morsomt ..at dere leser Gabriel Scott.
  Han har mange fantastiske, originale og utrolige bøker, som nå er nyopptrykket.
  Bestillingsadressen står på min blogg.

 6. bjørningvar 26.06.08 kl. 11:57 #

  Hei. På tide å stikke innom en tur på apostrofen igjen. Godt å se at det er litt sommertrafikk. Først gratulerer så mye til Gustav, håper alt fortsatt står bra til med kone og barn.

  Sult leste jeg første gang for 3-4 år siden og å lese (jeg hørte den faktisk på lydbok denne gang) den en gang til var ikke overraskende en berikelse. Hamsun klarer på en utmerket måte å få fram hvordan individet styres av indre krefter det ikke selv forstår. Hva gjør sulten (naturalistisk, erotisk, moralsk og sosialt) med et følsomt sinn?

  Ellers er det veldig kjekt å se at «predikeren» kommer med supplerede kommentarer.

  Jeg kommer forresten hjem på søndag kveld og blir hjemme noen dager før jeg skal ut og reise litt. Håper noen av dere er hjemme så jeg kan stikke innom og hilse på.

 7. Jarle 26.06.08 kl. 13:26 #

  Utrolig gøy at andre melder seg på i debatter og meningsutvekslinger på dette forumet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: