Tidenes beste?

16 nov

vredens-druerApostrofen hyllet Vredens druer som en av tidenes beste romaner.

Her kommer et kort referat fra forrige bokevaluering. Den beklagelige forsinkelsen skyldes fødsel og manglende internettforbindelse.

Sted: Hos Gustav i Sandnes

Aktuell bok: Vredens druer av John Steinbeck.

Tid: Onsdag 29. oktober.

Til stede: Jarle Mong, Øyvind Sandsmark, Rolf Manuel Nese Skadsem og Gustav Kjølberg.

Neste møte:Hos  Jarle mandag 24. november.

Neste bok: Simon og eiketrærne av Marianne Fredriksson.

Dommen var enstemmig: Vredens druer var definitivt et blinkskudd for Apostrofen. Det hersket ingen tvil om at dette var den beste boka som var blitt satt under lupen så lenge lesekrinsen har eksistert.

Både Jarle og Rolf plasserte den blant de aller beste romanene de hadde lest noen sinne. Begge ga uten å nøle karakteren 10. Det er første gang det øverste nivået på Apostrofens karakterskala blir gitt.

Gustav og Øyvind lovpriste også boka, men nøyde seg med å gi hver sin 9-er. Øyvind var veldig sugen på å ta den helt ut, men valgte til slutt å spare den meget høythengende 10-eren.

Timingen på å velge Vredens druer som månedens bok kunne ikke vært bedre. Mens finanskrisen herjer over hele verden, og vi blir bombardert av dystre framtidsutsikter, var det en åpenbaring å fordype seg i John Steinbecks roman om Joad-familien. Om nåtidens finansuro blir det sagt at det er den største krisen siden krakket i 1929. Etter å ha lest Vredens druer, kan alle i Apostrofen skrive under på at en slik sammenligning er meningsløs.

I Vredens druer får man et virkelig innblikk i hva en finanskrise virkelig kan føre til av nød. Handlingen er lagt til USA under de harde 30-årene, og vi får et innblikk i de brutale konsekvensene børskrakket fikk var vanlige folk. Her var det snakk om å overleve. Bekymringer om høyere renter kunne ikke blitt fjernere.

Diskusjonen rundt boka ble også tidenes lengste, og da man ble nødt til å gå videre i programmet grunnet tida, følte man det fortsatt var mer å si om tematikken.

Jarle påpekte at Vredens druer burde vært obligatorisk lesestoff for alle. Dersom alle hadde lest denne boka ville verden utvilsomt vært et bedre sted.

Øyvind benyttet anledningen til å ta meg seg en cd av Woody Guthre, Dust Bowl Ballads. Sangene på plata er skrevet og spilt inn samtidig som Steinbeck skrev Vredens druer. Guthrie var som Joad-familien en okie, og tematikken i sangene er også den samme som i Steinbecks roman. Vanlige arbeidere som blir drevet på flukt av rikfolk og tapte avlinger – og drømmen om det forjettede California som viste seg ikke å være paradis likevel.

En god prikk over et godt bokmøte.

Karakterer:

Jarle – 10

Rolf – 10

Gustav – 9

Øyvind – 9

Sum: 9,5

Apostrofen kommer tilbake med mer om Vredens druer!

Øyvind

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: