Simon og eiketrærne

3 des

simonMarianne Fredrikssons roman mottok både hyllest og skepsis.

Sted: Jarle

Til stede: Jarle Mong, Øyvind Sandsmark, Bjørn Ingvar Kydland (comeback), Gustav Kjølberg og Rolf Manuel Nese Skadsem.

Aktuell bok: Simon og eiketrærne av Marianne Fredriksson.

To mann var i ekstase etter at Simon og eiketrærne hadde gått under lupen til Apostrofen. Både Jarle og Gustav hyllet boka som enestående og fantastisk. Gustav bedyret at han ble revet med i fortellingen fra første stund, og at han ble grepet av personene og handlingen.

Jarle var av samme oppfatning. Han poengterte at det var en flott psykologisk roman, og at han kjente igjen flere av karakterene i boka fra sitt daglige liv.

Gustav nølte ikke med å slå til med en 9-er. For øvrig samme karakter som han ga rekordromanen Vredens druer. Han tok imidlertid selvkritikk på at han ikke hadde strukket seg til 10-eren for John Steinbeck ved forrige møte.

Jarle var lenge i en tvist mellom sterk 8-er og svak 9-er. Det endte med sterk 8-er.

Både Bjørn Ingvar og Rolf Manuel hadde også sans for Simon og eiketrærne, men delte ikke den samme begeistringen som de to andre. Bjørn Ingvar så poengene som Gustav og Jarle kom med, men innrømmet at han ikke hadde blitt grepet på samme måten. Han hadde stor sans for scenene med Simon og Karin som søker trøst hos eiketrærne i vanskelige tider. Et bilde på at alle mennesker har behov for noe guddommelig utenfor seg selv.

Rolf Manuel mente at forfatteren kanskje var for ambisiøs og gikk inn i personligheten til for mange karakterer. Det ble for mye. Han ville fått større utbytte dersom det var færre personer som ble psykoanalysert, for eksempel bare én eller to. Nå ble det i stedet et helt persongalleri som alle skulle igjennom en utvikling fordelt på 347 sider. Resultatet ble noe overflatisk, konkluderte den beleste Rolf Manuel.

Han fikk støtte av Øyvind, som var den største kritikeren til boka. Det ble for mye skumming av fløten, var hans oppfatning. Han oppsummerte med å si at romanen var helt ok. Litt treig i starten, men at det gikk bedre etter hvert. Ikke et høydepunkt i Apostrofen, ei eller en nedtur.

Gustav uttrykte stor overraskelse over at Øyvind ikke ble grepet av handlingen.

Øyvind mente at det mest minneverdige øyeblikket skjedde på de aller siste sidene: Når malariasyke Simon treffer igjen mannen som han var på tur til Omberg sammen med. Bare at det ikke lenger er lastebilsjåfør Andersson, men en engelsk lord. Et mysterium som fikk Øyvind til å tenke. Hva gikk egentlig dette i? Slike ting burde det vært mer av i en ellers overtydelig roman.

Jarle mente at den enegelske lorden/Andersson begge var et symbol på Simons far. Han følger ham gjennom hele livet, bare i forskjellige skikkelser. Han påpekte at det var et poeng at mye av tankene til karakterene og handlingene ble grundig forklart av forfatteren. Det er tross alt en psykologisk roman, hvor tankene til karakterene spiller en stor rolle. Simon og eiketrærne kan derfor ikke sammenlignes med Vredens druer, som skildrer karakterene gjennom sine ord og handlinger, mente Jarle.

Rolf Manuel og Bjørn Ingvar ga hver sin 7-er til Simon og eiketrærne. Sistnevnte hadde i utgangspunktet tenkt å gi en karakter lavere, men lot seg påvirke av all hyllesten boka fikk, og justerte derfor karakteren. Et klassisk eksempel på at bøker bli snakket opp i Apostrofen-sammenheng. Den romanen som er blitt mest snakket opp, er uten tvil Det gylne evangelium av Gabriel Scott.

Øyvind var mer nøktern og ga en grei 5-er. Det skapte enkelte reaksjoner da det kom fram at dette bare var én karakter høyere enn han hadde gitt Drømmer ved havet, den store Apostrofen-kalkunen.

Dette gir følgende karakterfordeling:

Jarle – 8

Gustav – 9

BJørn Ingvar – 7

Rolf Manuel – 7

Øyvind – 5

Snitt: 7,2

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: