Delt om fyllesvin

8 feb

bukowski-thumbUnderholdende for mange, ikke fullt så morsom for noen. Charles Bukowski fikk både ris og ros for «Nedenom og hjem».

Aktuell bok: «Nedenom og hjem» (Ham on Rye) av Charles Bukowski.

Til stede: Sandsmark, Jarle og Rolf.

Sted: En leilighet på Nærbø.

Tid: Torsdag 15. januar.

Neste bok: «Veien» av Cormac McCarthy.

Neste møte: Gustav, 19. februar

Det var et mannsvakt Apostrofen som skulle evaluere Charles Bukowskis «Nedenom og hjem». Bare tre mann var representert, men det gjorde lite. Det ble bare mer taletid til hver enkelt.

En ny tradisjon ble innført. Fra nå av skal karakteren gis før boka blir evaluert. Dette for å unngå at bøkene skal bli snakket opp eller ned, noe vi har opplevd en rekke ganger tidligere. Karakteren skal skrives ned på en lapp i starten av møtet.

For å krydre det hele skal også hver enkelt på samme lapp tippe hvilken karakter de øvrige medlemmene har gitt.

Karaktergivingen i starten av møtet viste at det var ulike oppfatninger om «Nedenom og hjem». Rolf var kritisk, mens både Øyvind og Jarle tok fram superlativene.

Her er karakterene:

Øyvind – 8

Jarle – 7 (++++)

Rolf – 4

Følgende karakterer ble gitt via telefon:

Bjørn Ingvar – 7

Gustav – 7

Totalsnitt: 6,6

Øyvind, som tidligere er kjent som den mest kritiske i Apostrofen, var denne gang den som gikk lengst i rosen. Han mente boka var særdeles underholdene. Sannsynligvis den mest underholdende boka han noen gang har lest. De komiske epeisodene kommer i et forrykende tempo, samtidig som språket er alldeles glitrende. Det er rått, direkte og skjært inn til beinet. Romanen inneholder ikke et eneste overflødig ord. Romanen gir også et meget godt bilde på hvordan det var å vokse opp i Los Angeles under depresjonen. Først og fremst er boka underholdene, men den gir også et annerledes bilde på den amerikanske drømmen.

Øyvind sammenlignet «Nedenom og hjem» med «Amatøren» av Lars Saabye Christensen som han tidligere har holdt som en av sine favorittbøker. «Nedenom og Hjem» kan på mange måter sammenlignes med denne, men er både bedre og mer kompleks. «Amatøren» tar for seg en liten epoke av et studentliv, mens «Nedeom og hjem» skildrer en hel oppvekst. Begge romanene er imidlertid fulle av humor og tragikomiske øyeblikk, og språket er veldig likt.

Jarle fortsatte på Øyvind sin hyllest. Han tok avstand fra språket og seksualmoralen i boka, men understreket at det var nødvendig for å få fram budskapet. Han sa seg enig i kritikken som Bukowski kommer med, mot de amerikanske idealene og fasadesamfunnet. Han påpekte at boka på flere måter er mørk og dyster, men samtidig meget velskrevet og underholdende.

Jarle fortalte at han ble revet med i fortellingen fra første stund, og han mente at åpninsscenen er med å gjøre at den selvbiografiske historien virker troverdig. Han hadde også sans for skildringen av Henry Chinaskis tyranniske far. Man får fra første stund inntrykk av hvilken person dette er, påpekte Jarle.

Romanen viser også hvordan manglende kjærlighet i oppveksten kan gjøre menneseker ute av stand til å gi kjærlighet selv. Tilfellet med Henry Chinaski er et godt eksempel på det, mente Jarle. Hovedpersonen er bare forelsket én gang igjennom boka. Det er langt fra tilfeldig at det er i en sykepleier – den eneste som gjør noe godt mot Henry Chinaski.

Både Jarle og Øyvind hadde stor sans for scenen hvor Henry Chinaski og to kamerater tar ut i en robåt i fylla, og den ene kameraten skyter hull i båten slik at de må svømme til land. En svært dramatisk hendelse som bare får tildelt é eneste setning i boka. Et genialt grep av forfatteren. Med å avspise episoden med så få ord, forteller han svært mye om hvor lite A4 livet til Henry Chinaski er.

Rolf hadde en helt annen oppfatning enn Jarle og Øyvind. Han så poengene til de to andre, men klarte likevel ikke å synes dette var spesielt morsomt. Det ble for dystert, mente han. Ingen kan gå igjennom et liv uten et eneste lyspunkt, slik som Henry Chinaski. Han møter utelukkende motgang, sa Rolf.

Øyvind påpekte at Chinaski tross alt flyktet inn i skrivingen, og at han hadde et fristed i litteraturen. Det var Rolf enig i. Han kunne likevel ikke se at det var nok. Alt det andre var jo så mørkt så mørkt.

Dermed måtte Charles Bukowski avfinne seg med en 4-er fra Rolf.

PS! Ifølge etterordet i «Nedenom og hjem» var Charles Bukowski selv et like stort svin som sitt alter ego i boka. Det vises blant annet til en gang Bukowski skulle være gjest i et litteraturprogram på amerikansk tv. Han drakk under sending og skjelte ut programlederen. Det endte med at han gikk i protest, men rakk å true en sikkerhetsvakt med kniv før skandalen var fullendt.

Og hva var navnet på literaturprogrammet?

Apostrophers.

Reklamer

8 kommentar to “Delt om fyllesvin”

 1. bjørningvar 08.02.09 kl. 22:04 #

  En av de mørkeste bøkene jeg har lest. Romanen fanger først og fremst min interesse fordi den viser hvordan mangel på kjærlighet i barndommen kan forplante seg. At Bukowski kan ha hatt en lignende oppvekst overrasker meg ikke, han treffer så bra at jeg mistenker han for ikke bare å dikte. Motløsheten og resignasjon i slutten av boken minner meg om en annen norsk poet; Joakim Nilsen og da spesielt hans siste plate: Jokke med Tourettes – Billig lykke. Trist og dystert.

 2. Sakkeus 11.02.09 kl. 12:28 #

  Hvis denne boka «nedenom og hjem» egentlig er «Ham on Rye» bør dere ha i bakhodet at det å vurdere språket i en bok som er oversatt, er, ja, sjelden annet enn å vurdere oversettelsen. I dette eksempelet ser man det allerede i tittelen. Det samme skjer i J.D Salingers «Catcher in the Rye», som da den ble oversatt i 1953 fikk tittelen «Hver tar sin- så får vi andre ingen» (LOL).

 3. Sakkeus 11.02.09 kl. 12:31 #

  Merk forresten at Bukowskis helt, John Fante, nylig fikk sin største hit, «Ask the dust», utgitt på norsk. Og at Fante henter tittelen på denne fra en scene i Hamsuns «Pan»: «Spør støvet på veien og løvet som falder»

 4. Jarle 16.02.09 kl. 09:05 #

  Takk for interessant informasjon Sakkeus. Har også stor sans for navnet ditt.

 5. gustav 16.02.09 kl. 10:03 #

  Da er folket klar for nytt møte? Kydland? Torvald?

 6. Sandsmark 16.02.09 kl. 10:15 #

  Jeg kan rapportere om at Torvald i går var innom meg og lånte boka. Samtidig åpnet han for å stille på møtet.

  Selv kan jeg bekrefte at jeg dukker opp. Jeg er for øvrig veldig spent på hvilken respons månednes bok får.

 7. bjørningvar 17.02.09 kl. 22:33 #

  … kan bekrefte at han desverre ikke dukker opp.

 8. bjørningvar 23.02.09 kl. 20:27 #

  Hei. Regner med dere hadde en utsøkt bokmøte på Torsdag. I påvente av nytt referat fra Øyvind kommer her mitt bidrag etter å ha lest den særdeles gode romanen, Veien.

  Med et enkelt og direkte språk har Cormac McCarthy skrevet en drivende intens, spennende og ikke minst skremmende, dystopisk roman. En gutt og hans far på vandring gjennom et knust og livløst landskap. En stor katastrofe har rammet verden. Er det alles kamp mot alle? Skal de stole på andre mennesker? Må de drepe for å overleve? Veien innholder minimalt med handling, romanen er likevel intenst spennende i kraft av den underliggende frykten og angsten som driver handlingen fremover. Farens kjærlighet til sønnen er av romanens få, men viktige lyspunkter. Guttens spørsmål, farens svar, guttens utfordringer og mannens forsvar. Forholdet mellom de to blir igjen lenge etter at boken er lukket.

  Det er et dystert framtidsbilde McCarthy gir meg, og jeg klarer aldri helt å overbevise meg selv om at dette er et scenario jeg selv aldri vil kunne bli en del av. I en verden med atomvåpen og mye annet jeg ikke har kjennskap til vil jeg aldri kunne avskrive en slik utgang.

  Alt dette gjør «Veien» til en mesterlig roman, 9 poeng.

  Hva ble neste bok? Jeg kommer hjem en tur i helgen, så kanskje vi ses.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: