Beretningen om et varslet mord

19 jun

Nobelprisvinner Gabriel Garcia Marquez nådde bare delvis opp hos en kravstor Apostrofen-forsamling.
varslet mord
Aktuell bok: «Beretningen om et varslet mord» av Gabriel Garcia Marquez.

Sted: Hos Rolf Manuel på Kåsen.

Tid: Søndag 24. mai.

Til stede: Rolf Manuel Nese Skadsem, Jarle Mong, Gustav Kjølberg, Øyvind Sandsmark og Bjørn Ingvar Kydland.

Neste bok: «Bondestudentar» av Arne Garborg.

Neste møte: Mandag 22. juni på Garborgheimen eller Knudaheio.

Karakterer på «Beretningen om et varslet mord»:
Rolf 5, Gustav 5, Jarle 6, Kydland 7, Sandsmark 8.
Snitt: 6,2.

«Beretningen om et varslet mord» var den siste boka Gabriel Garcia Marquez ga ut før han fikk tildelt nobelprisen i litteratur. Det var med andre ord nok en litterær tungvekter som skulle vurderes av Apostrofen. Men Garcia Marquez klarte ikke å nå opp til se store klassikerne i lesekrinsens historie.

Kydland og Sandsmark var meget fornøyde med det de hadde lest. Duoen hadde stor sans for forfatterens fortellerteknikk. Måten han sirkler hendelsene inn til det hele topper seg mot slutten. Drapet er avslørt allerede i romenens tittel, men til tross for dette klarer foratteren å øke spenningen hele til siste slutt. Garcia Marquez starter med å forteller generelt om drapet. Etter hvert gir han stadig flere detaljer, og ikke før siste side får leseren vite nøyaktig hvordan drapet ble begått. Meget bra, hyllet de to Apostrofen-medlemmene fra Hå.

Sandsmark var imidlertid mer gavmild med rosen enn Kydland, og slo til med en 8-er. Kydland nøyet seg med 7-eren.

De tre øvrige Apostrofen-medlemmene fant ikke lesefoten på samme måte. Det var en helt grei bok, ingen tvil om det. Brukbar underholdning, men det manglet likevel noe. Verken Manuel Nese, Gustav eller Jarle mente at romanen gav dem noe videre. Sistnevnte kommenterte at dette trolig var en bok som han med tida kom til å glemme at han i det hele tatt hadde lest. Ingen god attest til en av Sør-Amerikas største forfattere.

Noe av problemet, mente trioen, var at bokas tematikk er fjern fra vår hverdag. Hvordan var æresdrapproblematikken i Sør-Amerika på begynnelsen av 80-tallet? Var dette en realistisk skildring? Det var ikke godt å vite, og dermed ble det også vanskelig å sette seg inn i romanens problemstilling.

Summa summarum var ikke dette noen ideell Apostrofen-bok. «Beretningen om et varslet mord» ble den minst diskuterte romanen i Apostrofen noen sinne. Selv om den fikk gode karkaterer, kan man si at boka feilet sin oppgave i lesekrinsen.

Reklamer

2 kommentar to “Beretningen om et varslet mord”

 1. torvald 15.08.09 kl. 09:45 #

  nå er det lenge siden jeg har lest boken (2003 ifm spansk eksamen, leste den på norsk)

  min opplevelse av boken var at den slett ikke manglet tematikk. det meningsløse ved at en hel landsby er klar over at det her vil skje et mord, og at ingen griper inn verken ovenfor den som skal drepe eller den som skal bli drept er en tematikk som stadig er like aktuell.

  mener at boken retter fokus på feigheten som er innebygget i folk med å utsette/unngå å ta opp vanskelige tema med sine medmennesker. marquez skildrer mesterlig konsekvensene dette kan gi og traumene for de involverte parter.

  • marie 16.08.09 kl. 18:49 #

   Kan være enig i dette. Mener boken er godt skrevet, men vanskelig å forstå. Det absurde temaet, og magisk realisme i boken kan være vanskelig å forstå og svelge for en leser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: