Den store Gatsby

21 okt

untitledKlassisk amerikansk litteratur slo an i Apostrofen.

Aktuell bok: «Den store Gatsby» av F. Scott Fitzgerald.
Tid og sted: Kroken 9, onsdag 14. oktober.
Til stede: Asgeir Ueland, Rolf Manuel Nese Skadsem, Jarle Mong, Gustav Kjølberg og Øyvind Sandsmark.
Leverte skriftlig rapport: Torvald Ulland Reiestad.
Neste bøker: «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen» av Tor Obrestad og «Lørdag» av Ian McEwan.
Neste møte: Hyttetur, 27-29 november.

Karakterer på «Den store Gatsby»:
Bjørn Ingvar (ikke til stede): 9
Øyvind: 8
Jarle: 8
Gustav: 8
Rolf: 8
Torvald (ikke til stede): 7
Asgeir: 7
Snitt: 7,86

Lesekrinsen Apostrofen begynner å få en imponerende liste av kvalitetslitteratur på samvittigheten. Den som skal plukke ut bøker til neste møte, får en stadig vanskeligere oppgave. Nivået og forventningene er blitt skyhøye. Sist ut var en av de største amerikanske klassikerne, «Den store Gatsby» av F. Scott Fitzgerald.

Og for en bok! «Den store Gatsby ble tatt varmt imot av samtlige medlemmer. Sjelden har vel Apostrofen vært så samlet i sin vurdering. 8-erne satt løst, mens Kydland slo til med den 9-er. Til og med superkritikeren Asgeir var raus med tilbakemeldingene og spanderte en 7-er på romanen.

Apostrofen påpekte at selv om boka ble skrevet på midten av 1920-tallet, har den i høyeste grad relevans i dag. Romanen kom ut fire år før det store krakket i 1929, og skildrer det glade amerikanske rikmannlivet i storbyen. Økonomien går som det griner, og folk gidder ikke å bygge inn kjøkken i husene sine. Alle spiser jo ute uansett. Karkaterene i boka lever i sus og dus, drikker sjampanje over en lav sko og har ingen bekymringer utover sin egen nese. Samtalene er ultra-overfladiske og mangler det minste snev av substans.

Det er ikke vanskelig å trekke parallellen til det oljefinansierte norske dagliglivet i 2009. Et samfunn hvor de fleste har nok med sitt, og folk bare har samtaler om stereoanlegg og klesplagg.

At «Den store Gatsby» ble skrevet før det store børskrakket, gjør den svært interessant. Apostrofen var enige i at den umulig kunne ha blitt skrevet etterpå. Den ville ikke gitt mening. Da boka kom ut, var den amerikanske kapitalismen på sitt høyeste slott, og lest i ettertid kan man trygt slå fast: Ikke rart at det gikk så galt.

Når man leser romanen i en tid hvor verden har gått igjennom en alvorlig finanskrise grunnet uvøren kapitalisme, får boka en ny og tankevekkende aktualitet.

Apostrofen påpekte også F. Scott Fitzgeralds glitrende og språk. Det er lett, kuttet til beinet og fylt av humoristikse observasjoner. Forfatteren byr på en svært underholdende leseopplevelse fra begynnelse til slutt.

I tillegg til dette kunne Rolf vise til flere geniale ekesmpler på billedbruk og symbolikk. Blant annet blir uglemannen brukt som symbol på kommende død, og den grønne lykten er et bilde på et uoppnålig håp.

Lesekrinsen uttrykte også stor fascinasjon for denne epoken av amerikansk historie. Asgeir kunne fortelle om sin oldefar som jobbet i USA på denne tiden. Han var en av dem som fortsatt hadde arbeid å gå til under depresjonen, og da han kom hjem til Norge noen år etter, kunne han kjøpe et hus cash.

Etter nok en suksessbok, ser nå Apostrofen fram til neste møte. Dette vil foregå over to hele dager på en hytte i Lyngdal. Derfor er det også plukket ut to bøker til samlingen. Forfatterne Tor Obrestad og Ian McEwan får i hvert fall store sko å fylle etter maktdemonstrasjonen fra Fitzgerald.

Reklamer

11 kommentar to “Den store Gatsby”

 1. bjørningvar 21.10.09 kl. 19:24 #

  Absolutt en bok etter min smak, godt skrevet er den også. Her er det med andre ord lite å trekke for – karakter 9.

  Fitzgerald er mesterlig når han maler et portrett av en sosial klasse besatt av seg selv, med stil, men uten substans. Et bilde av et samfunn som suste rett inn i en uunngåelig kollisjon uten sidestykke. Alkohol fyller hver side selv om denne romanen er skrevet under år med alkoholforbud, det sier det meste om den sosiale klassen som her beskrives. Alkohol, raske biler og hyppige telefonsamtale er i dag erstattet narkotika, private jetfly og de siste innen teknologi. Gatsby er vellykket og populær, han er selve symbolet på det forgjengelige i denne romanen. Det overfladiske liv vil aldri være definert av tid, derfor er dette en roman som i dag er en virkelig klassiker. Fitzgerald gir oss sin iakttakelse av USA’s sentrale ideer og lengsler: jakten på et nytt liv, hunger etter rikdom.

  Tillit er et av problemene som tas opp i «The Great Gatsby». Tillitsbruddene går igjen i alles historier, men det ser ikke ut til å bety så mye for noen av karakterene. Holdningen virker nærmest å være at det ikke er noen grunn til å ha tillit til noen. Mennesker finnes, og kan være nyttige verktøy, men det er ikke noe poeng å bekymre seg eller å bry seg om dem. De rike menneskene i romanen flyter gjennom livet uten moral og ignorerer virkeligheten fullstendig.

  Etter hva jeg har lest meg til er dette Fitzgerald’s beste roman, av dem fem han har utgitt, så da blir det kanskje med denne?

  P.S Blir den skriftlige rapporten til Torvaldo postet her?

 2. Asgeir 21.10.09 kl. 20:20 #

  Hei, eg gav 7 ikkje 6.

  Asgeir

 3. torvald 01.11.09 kl. 19:36 #

  post i vei

 4. Sandsmark 12.11.09 kl. 13:38 #

  Korleis går det med planlegginga av hytteturen? Er det spikra eit program? Høyrer rykter om at Kydland har lagt opp til ein særs tett timeplan i løpet av helga.

  Og kven skal foreslå bøker? Mitt forslag er at alle tar med ei bok kvar denne gongen, og så stemmer me over dei ulike forslaga.

 5. gustav 15.11.09 kl. 12:10 #

  Eg er iallafall klar for tur. Forslaget om ei bok kvar høyres bra ut. Hvis ikkje foreslår eg at Kydland denne gongen får anledning til å presentera 3 bøker. Reknar med at me reiser så snart som råd etter arbeidstid på fredagen?

 6. bjørningvar 15.11.09 kl. 22:55 #

  Planlegginga går bra. Programmet er ikkje heilt spikra, så det er ennå råd å få lurt inn litt av kvart om de rasker på. Eg sender ut «timeplanen» i løpet av veka. Elles går eg for det sosialdemokratiske forslaget til Øyvind, ei bok kvar, passer perfekt sidan me er seks i reisefylgje.

 7. bjørningvar 30.11.09 kl. 21:18 #

  Takk for en suveren hyttetur, det frister allerede til gjentakelse.
  Etter første kapittel av M&M kan det se ut til at Rolf har plukket nok en vinner, hvilken teft! Kan også fortelle at tidenes første Apostrofen bok, Bikubesong, nå har fått sitt eget referat og sine egne karakterer- og den blander seg inn helt der oppe.

 8. bjørningvar 09.12.09 kl. 10:45 #

  …. det samme kan man ikke si om Amin Malouf og hans fortelling om Baldassares rundreise som nå har fått sin dom på Apostrofen. ->
  https://kydland.wordpress.com/2006/12/20/reisen-som-ble-for-lang/

 9. Axel 10.12.09 kl. 09:15 #

  En god bok om forferdelige mennesker. Det er ofte en god kombinasjon.

 10. bjørningvar 10.12.09 kl. 15:23 #

  Hei Axel. Noen bøker du vil trekke frem i den sammenheng?

 11. bjørningvar 10.12.09 kl. 22:13 #

  Den unge og optimistiske gjengen bak litteraturbloggen «bokmerker.org» har valgt å legge ut en link til Apostrofen. Forhåpentligvis til glede for nye lesere. -> http://bokmerker.org/?page_id=16

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: