Interessant, men lite lesbar Nærbø-kommunist

10 des

Tor Obrestads «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen» ble hyllet for innholdet. Men litterært var det bare skuldertrekk å hente fra Apostrofen.

Aktuell bok: «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen» av Tor Obrestad
Tid og sted: Hyttetur til Lyngdal, 27-29 november 2009.
Til stede: Bjørn Ingvar Kydland, Øyvind Sandsmark, Gustav Kjølberg, Rolf Manuel Nese Skadsem og Jarle Mong.
Neste møte: Mandag 28. desember hos Gustav (Torvald har tilbudt seg å holde møtet, men det er ennå ikke avklart).
Neste bok: «Mesteren og Margarita av Bulgakov.

Karkakterer på «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen»:
Øyvind – 7
Jarle – 6
Bjørn Ingvar – 5
Gustav – 5
Rolf Manuel – 5
Snitt: 5,6

Apostrofen-historie ble skrevet helga 27.-29. november. For første gang skulle en hel helg nyttes til å diskutere og analysere littærære, politiske og samfunnsaktuelle spørsmål. To bøker var valgt til anledningen, og først ut var «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen» av den emigrerte nærbøbuen Tor Obrestad.

Tidligere har Jærens store sønn, Arne Garborg, blitt hyllet av Apostrofen. Nå skulle nummer to i den litterære søskenflokken på Jæren under lupa, men Tor Obrestad leverte bare delvis.

I pedagogikkens ånd tar vi det positive først:

AKP (m-l)s vekst og fall sett fra en forfatter med fortid i bevegelsen viste seg tematisk å være skreddersydd for en lesekrins som Apostrofen, hvis tørst etter viten om norsk etterkrigshistorie og politisk idehistorie er ustoppelig. Romanen hadde svært mye interressant å by på, og ga et solid grunnlag for debatt.

Apostrofen hadde på forhånd begrenset kunnskap om AKP (m-l)-bevegelsen, men romanen ga medlemmene en grundig presentasjon av en fascinerende del av norsk etterkrigshistorie. Obrestads bruk av faktiske kjente personer er glitrende. Scenen med Egil Drillo Olsen som trikser med en ball på AKP-leir, er et godt krydder i lapskausen av fiksjon og fakta.

Alt vel med innholdet, samtlige i Apostrofen uttrykte begeistring for tematikken. Verre var det med presentasjon og form. Her var lesekrinsen riktignok noe delt, men alle var enig i at de litterære kvalitetene svekket helhetsinntrykket av romanen.

Språket er til tider unaturlig, og det ble rettet kritikk mot at romanen er for lang. Den kunne til tider bli kjedelig. Flertallet i Apostrofen savnet drive og spenningstopper, men dette uteble. Øyvind Var den som ga høyest score til boka med sin sjuer. Han så poenget til de mer kritiske røstene, men mente at innholdet var sjeldent interssant, og at dette veiet opp for enkelte litterære svakheter.

Bjørn Ingvar ga femmer, men angret bittert etterpå. I løpet av debaten så han at han burde gitt seks.

Følg med! Snart kommer referatet fra den andre «hytteturromanen.» Hva synes Apostrofen om «Lørdag» av Ian McEwan? Kom med dine forslag i kommentarfeltet!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: