Kvalitetsstrid om kassasuksess

21 des

Er besteselgeren «Lørdag» av Ian McEwan en klassiker eller middelmådig? Lesekrinsen Apostrofen var delt i spørsmålet.

Aktuell bok: “Lørdag” av Ian McEwan
Tid og sted: Hyttetur til Lyngdal, 27-29 november 2009.
Til stede: Bjørn Ingvar Kydland, Øyvind Sandsmark, Gustav Kjølberg, Rolf Manuel Nese Skadsem og Jarle Mong.
Neste møte: Mandag 28. desember hos Torvald.
Neste bok: “Mesteren og Margarita av Bulgakov.

Karakterer på Lørdag:
Øyvind – 8
Jarle – 8
Gustav – 8
Rolf M. – 6
Bjørn Ingvar – 5
Snitt: 7

Bok nummer to på Apostrofens hyttetur var «Lørdag» av Ian McEwan. Lesekrinsen var denne gang sjelden delt i oppfatningen av romanen. Boka høstet unison hyllest fra trekløveret Gustav, Jarle og Øyvind. En særdeles god bok som berøerer en rekke interessante temaer – fra menneskets innerste tanker til storpolitikk, var konklusjonen fra beundrerne, som la til at forfatteren driver stor balansekunst mellom trivialitet og tragedie.

Bjørn Ingvar og Rolf mente på sin side at forfatteren var innom altfor mange temaer. Det ble for mye av det gode, han burde heller konsentrert seg om færre temaer og gått mer i dybden. Bjørn Ingvar var enig i at mye av det McEwan ramler innom i boka, er interessant. Men hva så? Det var ikke nok til å løfte romanen. Det var ingenting som berørte ham, og han mente at dette ikke er en bok han kommer til å huske.

Kritikerne ytret også skepsis til realismen i romanen. At hovedpersonen, Henry Perowne, tar hiven på jobb, etter at familien har opplevd et svært traumatisk overfall i eget hjem, virket svært, svært usannsynlig. Dette er det ingen som ville gjort, mente refserne.

Lovpriserne mente derimot at dette var et teknisk godt grep av forfatteren. Først er Henry Perowne hjelpesløs tilskuer til at en inntrenger styrer skjebnen til hans nærmeste familiemedlemmer – en situasjon hovedpersonen ikke har kontroll over, og som han ikke aner hvordan han skal angripe. Like etter er Henry Perowne på jobb i et av verdens vanskeligste yrker, som nevrokirurg. Her har han full kontroll, alt er rutine og han er i trygge omgivelser. Nå er det han som har skjebnen til den hardt skadde inntrengeren i sine hender. Én feil og inntrengeren vil være død, men Perowne gjør jobben helt rutinemessig og kontollert. I situasjonen før ville én feil ført til at kona ville blitt drept, og her ante ikke Perowne hva han skulle gjøre, men måtte la inntrengeren ha regien.

Realistisk eller ikke, flertallet mente i hvert fall at det var god litteratur.

Kritikeren Rolf pekte også på episoden hvor Perowne møter Baxter for første gang. Han så det som lite sannsynlig at hovedpersonen ville fått kvaler etter å ha reddet seg fra skambank med å utnytte Baxters sykdom.

I tillegg mente Rolf at denne Henry Perowne-karakteren var altfor glorifisert.

– Han blir framstilt som et perfekt menneske uten mangler. Slike personer finnes ikke, mente Rolf.

S. Mark

Reklamer

Én kommentar to “Kvalitetsstrid om kassasuksess”

  1. bjørningvar 25.12.09 kl. 23:55 #

    Velskrevet, men akk så kjedelig. Historien om den «perfekte» legen fra London, Henry Perowne, evner ikke å engasjere. En rekke tilfeldigheter denne lørdagen gjør at Perownes familie nesten må se sin datter bli voldtatt, men hun slipper unna i siste liten på grunn av Henrys overtalelsesevner. I mellomtiden overøses vi med andre detaljer om Henry. Han snur en squash kamp som ser ut til å være tapt, han redder en pasient med sine nøyaktige kirughender og viser enorm innsikt i andre mennesker tanker.

    Det er i utgangspunktet et interessant plot og begynnelsen er lovende. Likevel, utallige latinske medisinuttrykk og en ulidelig lang squashkamp kjeder meg. Og hva skal man egentlig skrive om når man følger en leges fridag i London? At jeg ikke evner å sympatisere med noen av karakterene hjelper heller ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: