Mesteren og Margarita

30 des


Dypdykket i litteraturens mesterverk fortsetter.

Aktuell bok: «Mesteren og Margarita» av Mikhail Bulgakov.
Tid og sted: Torvaldos residens, Stavanger, 28. desember 2009.
Til stede: Torvald Ulland Reiestad, B.I Kydland, Jarle Mong, Gustav Kjølberg, R.M.N Skadsem og Øyvind Sandsmark.
Neste møte: Vikeså, fredag 22. januar.
Neste bok: «Markens grøde» – Knut Hamsun.

Nedstemte bøker: «Åndenes hus» – Isabel Allende og «Ei tid for alt» – Karl Ove Knausgård.

Karakterer på «Mesteren og Margarita»:
Øyvind – 9
Asgeir (ikke til stede): – 9
Bjørn Ingvar – 8
Rolf – 8
Jarle – 7
Gustav – 7
Torvald – 7
Snitt: 7,86

Vurdering: Lesekrinsen Apostrofen har avholdt nok et møte. Denne gang var det mesterverket «Mesteren og Margarita» som sto for tur. Mottakelsen var noe delt, men vi kan likevel slutte at Apostrofen sitter igjen med et meget sterkt inntrykk av denne russiske romanen.

Jarle slet med at han måtte lese 200 sider det siste døgnet før møtet, noe som absolutt ikke er ideelt med tanke på romanens ambisjonsnivå. Han understreket at karakteren nok hadde blitt høyere dersom han hadde tatt seg bedre tid med lesingen.

Apostrofens medlemmer så at det var mye i denne boka som det var vanskelig å analysere, og tolkningsmulighetene er mange. Likevel gir bare en overfladisk lesing stor underholdningsverdi. Forfatteren har en formidabel fantasi og en stor fortellergave, og de morsomme scenene kommer som perler på en snor. Bulgakov går heller ikke av veien for å krydre med en absurd sort humor.

«Mesteren og Margarita» er et stort verk som absolutt hører hjemme i Apostrofens katalog.

Handling: «Mesteren og Margarita» er en todelt roman. I den ene historien møter man to menn på en benk i Moskva, en redaktør og en dikter, som diskuterer et bokprosjekt der dikteren skal bevise at Jesus ikke eksisterer. Plutselig dukker det opp en annen mann, som påstår at han er en utenlandsk professor, han går inn i diskusjon og prøver å motbevise redaktøren. I det redaktøren skal hente militsen for å arrestere den frekke utlendingen, får redaktøren en advarsel om han kommer til å bli drept av trikken.

Redaktøren tar dette ikke så alvorlig, men litt senere skjer nettopp det denne mannen hadde sagt. Senere viser dette seg at mannen som har kommet til byen er selve Satan som har kommet på besøk og sammen med sine medhjelpere skaper han usikre tilstander i den tiden de befinner seg i Moskva. Det får bl.a. dikteren, en annen dikter som blir kalt for Mesteren (som skrev en roman om Pontius Pilatus) og Margarita få merke.

Den andre delen handler om Mesterens roman om Pontius Pilatus. Her gir romanen et annet bilde av hvem denne mannen egentlig er og en annerledes «mulighendelse» om korsfestelsen enn det Bibelen gir.

Analyse: «Mesteren og Margarita» blir ofte tolket som en sammenligning av politiske forhold og samfunnsforhold mellom Jerusalem på 30-tallet e.Kr. og Moskva på 1930-tallet, der begge byene blir beskrevet som maktens, grusomhetens og politiske mords by.

Romanen regnes også som en satire over og en beskrivelse av den sovjetiske stat og samfunn etter 1917 og frem til ca. 1940. I tillegg blir romanen betegnet som en bibelkritikk av samtidens tolkning av bibelen etter bruddet med realismen rundt 1900.

Hovedpersonene Mesteren og Margarita blir ofte tolket allegorisk som Michail Bulgakov og hans tredje kone Jelena Sergejevna, mens delen av historien der Mesteren og Margarita er sentrale tolkes som deres vei til å offentliggjøre romanen til verden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: