Nazi-Hamsun

8 jan

Mens vi leser Markens Grøde, som for øvrig var en av Adolf Hitlers favorittromaner, kan dette være noe å tenke på.

Reklamer

2 kommentar to “Nazi-Hamsun”

  1. Titta 08.01.10 kl. 11:29 #

    De aller fleste nordmenn avfant seg faktisk med forholdene slik de var under okkupasjonen. Det reddet sannsynligvis svært mange liv – det ble ikke så mange Telavågaffærer… Noen tjente seg til og med søkkrike gjennom økonomisk samarbeide med okkupanten. Og så gikk de ‘på skauen’ i tide til å være med på feiringen på Karl Johan i 1945.

  2. bjørningvar 15.01.10 kl. 23:04 #

    Joda, Hamsun var nok nazist, og det skal visstnok også ha påvirket hans romaner, uten at jeg har merket noe særlig til det i «Sult» og «Markens Grøde». Mer merkbart synes jeg da det er at Hamsun var svært negativ til britene og den angelikanske verden, som følge av blant annet Boerkrigen. Han var kritisk til britenes kapitalisme, industrialisering og det moderne demokratiet. Hamsun lengtet etter føydale relasjoner i politikk og moral, idealisering av naturen, bondeøkonomien og de «naturlige» båndene mellom mennesker og omverdenen. Når jeg leser månedens bok i Apostrofen, Markens Grøde, skinner disse argumentene godt gjennom i historien om Isak Sellanrå. Eksempelvis fra kapittel XIX (mitt favorittavsnitt fra romanen):

    «Isak han forstod at arbeide, at drive sin Haandtering. Nu var han blit en rik Mand med en stor Gaard, men de mange Kontanter som Slumpen hadde ført indpaa ham gjorde han daarlig Bruk av; han gjæmte dem. Marken frelste ham. Hadde Isak levet nede i Bygden vilde kanske den store Verden ha indvirket litt endog paa ham, der var saa meget gildt, saa fine Forhold, han vilde ha kjøpt Unødvendigheter og gaat med rød Helgeskjorte til Hverdag. Her i Marken var han værnet mot alle Overdrivelser, han levet i klar Luft, han vasket sig Søndag Morgen og lauget sig naar han var oppe i Fjældvannet. Det til at gjæmme. Hvad til ellers? Isak kunde mere end greie sine ordinære Utgifter ved at sælge fra Dyrene og Jorden»

    Knut Hamsun etablerte da også, som Isak Sellanrå, sitt eget mønsterbruk på Nørnholm utenfor Grimstad. Selv om det i alle år gikk med store underskudd, ble det dekket av inntektene fra forfatterskapet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: