Markens Grøde

22 jan

Kunt Hamsun leverte varene nok en gang.

Aktuell bok: Markens Grøde av Knut Hamsun.
Tid og sted: Onsdag 20. januar 2010, Vikeså.
Til stede: Gustav Kjølberg, Jarle Mong, Øyvind Sandsmark, Asgeir Ueland og R.M.N. Skadsem.
Neste møte: Hos Jarle fredag 26. februar.
Neste bok: Ivan Iljitsj’s død av Leo Tolstoj.
Nedstemte bøker: Babbettes gjestebud av Karen Blixen og Høytleseren av Bernhard Schlink.

Karakterer på Markens Grøde:

Jarle – 9
Gustav – 9
Bjørn (ikke tilstede) – 9
Rolf – 9
Torvald (ikke tilstede) – 9
Øyvind – 8
Asgeir – 7
Snitt: 8,57

Omtale: Markens Grøde ble utgitt for første gang i 1917 og førte til at Knut Hamsun fikk Nobelprisen i litteratur i 1920. Romanen er en bred episk fortelling om Isak Sellanrå, som bryter ny mark i utkanten et sted i Nord-Norge. Han er et menneske som styres av elementære livsbehov, og som får sine evner satt på prøve ettersom utfordringene tårner seg opp. Romanen er ofte blitt beskrevet som Hamsuns hyllest til naturen.

I boken opptrer også en lensmann ved navn Geissler. Han er stadig på reisefot, og setter i gang lokal gruvedrift. Han minner mye om Hamsun selv: Han vet det rette, men gjør det ikke. Han hjelper Isak, men slår seg ikke selv til ro. Til overmål lar Hamsun ham komme fra Lom, der Hamsun selv kom fra. Av alle Hamsuns fiktive skikkelser er det bare Geissler som er fra Lom.

Romanen ble filmatisert allerede i 1921.

Illustrasjonen er hentet fra Nationaltheaterets oppsetning i 2007.

Reklamer

Én kommentar to “Markens Grøde”

  1. bjørningvar 17.02.10 kl. 14:07 #

    Det var en fryd å lese Hamsun igjen. Med det enkle og sansbare i sentrum legger «Markens Grøde» til rette for nytelse av den Guds natur jeg kjenner, men ikke alltid føler meg en del av. Med romanen drømmer jeg meg tilbake til en tid da sammenhengene var enklere å se. At dette er Hamsun’s hyllest til naturen skal man ikke lese mange sidene for å forstå. Isak er mann, han er av grov natur, med store hender og kraftig skjegg. Han passer perfekt inn i landskapet som tegnes og som må bearbeides for at menneskene skal kunne høste grøden fra marken. Isak er mannen som møter motstand hver dag, men likevel bøyer nakken og står på. Han vet at ingenting kommer av seg selv. Her må det jobbes. Den ene utfordringen avløser den andre, men Isak bøyer bare nakken og jobber enda hardere.

    Men også på 1920 tallet var spekulanten og papirflytteren, her representert ved Geissler, den økonomiske vinneren. Likevel kommer Gissler med sin erkjennelse mot slutten av romanen og fullbyrder langt på vei Hamsuns budskap i romanen: «Jeg vet det gode, men gjør det ikke.» (Paulus’ brev til romerne kapittel 7.15 «For jeg skjønner ikke hva jeg selv gjør. Det jeg vil, gjør jeg ikke, og det jeg avskyr, det gjør jeg»). Geissler ser opp til Isak og hans livsførsel. Hamsun bruker Geissler til å fokusere på pengejaget som truet med å få menneskene ut av balanse, sette deres nøysomhet og tålmodighet til side og gjøre dem overfladiske og rotløse.

    Hamsun skildrer sitt idealsamfunn bygd av enkle mennesker og med alle bibelallusinasjonenen kan det tenkes at Hamsun ønsket at Markens Grøde, i likhet med Bibelen, skulle bli en veiledning for folket.

    Karakter: 9

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: