Mor Afrika

21 okt

Rettmessig dryling av USA, FN, komersielle nødhjelporganisasjoner og den hvite mann, eller egne meningsoppgulp uten faktagrunnlag? Lesekrinsen Apostrofen vurderer Mor Afrika av Tomm Kristiansen.

Aktuell bok: Mor Afrika av Tomm Kristaiansen
Tid og sted: Rolf, onsdag 13. oktober 2010.
Til stede: Rolf Manuel Nese Skadsem, Gustav Kjølberg, Øyvind Sandsmark og Jarle Mong.
Neste møte: Hyttetur på Moi, 3.-5. desember
Bøker til hytteturen: «Blodmeridianen» av Cormac McCarthy og «Himmelriket og helvete» av Jòn Kalman Stefànsson.
Nedstemte bøker: «Gift» av Alexander Kielland (ble foreslått to ganger samme kveld, og har med det bare én sjanse igjen i Apostrofen), «Mørk august» av William Faulkner, «Taifun» av Conrad Joseph og «Pustegynge» av Herta Müller.

Karakterer på «Mor Afrika»:
Øyvind – 9
Jarle – 8
Rolf – 7
Gustav – 5
Snitt: 7,25

Det var helt klart delte meninger i Apostrofen om både Tomm Kristainsen og den aktuelle boka «Mor Afrika». Jarle og Øyvind elsket den. Begge vurderte boka til å ligge mellom åtte og ni. Etter tvil gikk Øyvind for nieren, mens Jarle satset på en sterk, sterk åtter.

Duoen var klar på at den dokumentariske boka hadde det meste. Den var utfordrende, opplysende, kontroversiell, underholdende, provoserende, tankevekkende og velskreven. Den ga oss ny lærdom og satte Afrkia i et nytt perspektiv. Aldri lært så mye av en bok noen gang, mente Øyvind. Manglet ikke noe. Det eneste minuset, er at boka er skrevet i 1994 og ikke i dag. Jarle suplerte med at den ga et unikt innblikk i Afrika, et kontinent han visste altfor lite om fra før. Måten Kristaiansen presenterer historiske personer på. Fantastisk! Peter, for eksempel.

Peter Wessel Tordenskjold.

Øyvind og Jarle trodde kanskje at resten av lesekrinsen skulle slutte seg til hyllesten av «Mor Afrika». Men den gang ei: Gustav slapp bomben og fremmet en rekke kritiske punkter mot boka og forfatteren.

For det første er boka blottet for kildehenvisninger. Hvor har forfatteren dette fra? Er det rykter? Har han opplevd det selv? Er det noe han tror? Det får vi ofte ikke vite, og det blir problematisk for leseren å vite hvordan han skal forholde seg til innholdet. Er dette sant eller ikke? Who knows, refset Gustav.

For det andre kommer forfatterens egne meninger for mye fram, og mange av meningene blir framstilt som fakta. Andre syn enn forfatterens kommer ikke fram. Hva er den korrekte framstillingen? spurte Gustav.

Rolf støttet synet til Gustav. Han mente det var en god bok, for all del, men den lider av å ikke ha kildehenvisning. Rolf påpekte også at Tomm Kristainsen har fått kritikk i etterkant for å ha sitert personer feil i boka. Flere har ikke kjent seg igjen. Ikke bra.

Den siste opplysningen var det vanskelig for Øyvind og Jarle å ta stilling til, men var enige i at et lettvindt forhold til sitater ikke er bra. De mente, i motsetning til de andre to, at Kristiansens sterke meninger løfter boka. Når han hamrer løs på USA, FN og komersielle nødhjelpsorganisasjoner, er det ikke bare underholdende, det gir oss en vekker. Ok, det er forfstterens syn som kommer fram. Likevel er det han mener tankevekkende. Så får vi heller være enig eller uenig med ham. Han gjør oss uansett et nytt og interesant perspektiv på Afrika.

PS! Denne bokmeldinga støtter mye av det som kom fram på lesekrinsens møte:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: